2/04/2015

2/04/2015

Pomidorowe placki gryczane z szynką i serem żółtym

 








Skład

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • 8-9 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • kilka listków świeżej bazylii
  • około 7 plasterków szynki lub innej ulubionej wędliny
  • około 7 plasterków sera żółtego


Zaczynamy.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, sodę, papryki w proszku, oliwę, bardzo drobno pokrojonego pomidora i listki bazylii (posiekane), a następnie dodajemy tyle jogurtu, aby ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany.
Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy placki.
Tuż po zdjęciu z patelni układamy je jeden na drugim przekładając serem i wędliną (jeśli placki ułożymy w ten sposób jeszcze gorące, wówczas rozpuści nam się ser, jeśli tak się nie stanie, możemy je włożyć na kilka chwil do nagrzanego piekarnika).
Na wierzch kładziemy kawałki pomidora. Placki najlepiej smakują podawane z sosem np. czosnkowym i ktechupem.





8 komentarzy:

  1. Jakie cudowne te zdjęcia :)
    Placki podane tak smacznie, że tylko pozostaje nam żałować, że z ekranu nie można ich wyciągnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O raju,wytrawna piramidka:)podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak to wygląda! :) booosko! muszę wypróbować! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się pomysł na wytrawne placki, te wyglądają bardzo apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejna pyszna propozycja śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne śniadanie....spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń