Skład
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 średniej wielkości pomidor
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- 8-9 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- kilka listków świeżej bazylii
- około 7 plasterków szynki lub innej ulubionej wędliny
- około 7 plasterków sera żółtego
Zaczynamy.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, sodę, papryki w proszku, oliwę, bardzo drobno pokrojonego pomidora i listki bazylii (posiekane), a następnie dodajemy tyle jogurtu, aby ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany.
Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy placki.
Tuż po zdjęciu z patelni układamy je jeden na drugim przekładając serem i wędliną (jeśli placki ułożymy w ten sposób jeszcze gorące, wówczas rozpuści nam się ser, jeśli tak się nie stanie, możemy je włożyć na kilka chwil do nagrzanego piekarnika).
Na wierzch kładziemy kawałki pomidora. Placki najlepiej smakują podawane z sosem np. czosnkowym i ktechupem.
Jakie cudowne te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPlacki podane tak smacznie, że tylko pozostaje nam żałować, że z ekranu nie można ich wyciągnąć:)
O raju,wytrawna piramidka:)podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńo jak to wygląda! :) booosko! muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
a cóż to za wieża? :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł na wytrawne placki, te wyglądają bardzo apetycznie: )
OdpowiedzUsuńKolejna pyszna propozycja śniadaniowa :)
OdpowiedzUsuńfajne śniadanie....spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuń