Skład.
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrąb owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki żurawiny
- 1/4 szklanka posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- miód płynny
Zaczynamy.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i dodajemy tyle miodu aby wszystkie składniki "oblepiły się" się nim. Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne 10minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Po ostudzeniu przechowujemy w słoiku lub papierowej torebce.
Domowa granola jest nieporównywalnie lepsza od kupnej, dlatego warto ją robić; ))
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%! poza tym szybko i łatwo się ją robi :-)
Usuńdomowa granola to jest jednak niezastąpiona :)
OdpowiedzUsuńGranola fajna, ale zdjęcia obłędne :-)
OdpowiedzUsuńPożądamy każdą granole handmade! Jeszcze do tego cynamon i niebo murowane :D
OdpowiedzUsuńO ten pomysł z cynamonem bardzo nam się podoba, następnym razem wypróbujemy ;-)
UsuńWygląda cudownie! Jej smak na pewno jest niesamowity...
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale domowa granola jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej :-)
UsuńMmm, takie śniadanie to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńRozumiemy się bez słów ;-)
UsuńOd miesiąca zabieram się za zrobienie domowej granoli i ciągle to odkładam, ale widząc takie piękne zdjęcia nie pozostaje mi ni innego jak skoczyć jurto do sklepu po otręby :D
OdpowiedzUsuńJesteśmy za! ;-)
Usuń