2/03/2015

2/03/2015

Granola z orzechami laskowymi i żurawiną






Skład.


  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki otrąb owsianych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1/4 szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • miód płynny

Zaczynamy.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i dodajemy tyle miodu aby wszystkie składniki "oblepiły się" się nim. Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne 10minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Po ostudzeniu przechowujemy w słoiku lub papierowej torebce.



13 komentarzy:

  1. Domowa granola jest nieporównywalnie lepsza od kupnej, dlatego warto ją robić; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%! poza tym szybko i łatwo się ją robi :-)

      Usuń
  2. domowa granola to jest jednak niezastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Granola fajna, ale zdjęcia obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pożądamy każdą granole handmade! Jeszcze do tego cynamon i niebo murowane :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ten pomysł z cynamonem bardzo nam się podoba, następnym razem wypróbujemy ;-)

      Usuń
  5. Wygląda cudownie! Jej smak na pewno jest niesamowity...

    OdpowiedzUsuń
  6. Co jak co, ale domowa granola jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, takie śniadanie to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od miesiąca zabieram się za zrobienie domowej granoli i ciągle to odkładam, ale widząc takie piękne zdjęcia nie pozostaje mi ni innego jak skoczyć jurto do sklepu po otręby :D

    OdpowiedzUsuń