Skład.
- 2 pętka dobrej kiełbasy
- 2 cebulki dymki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listki laurowe
- 3 pory
Zaczynamy.
Kiełbasę i dymkę pokrojone w plasterki podsmażamy na patelni. Przekładamy je do garnka dodajemy ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, marchewkę przekrojoną na pół i selera, zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy przez 20minut (aż warzywa zmiękną).
Po tym czasie całość przecedzamy, marchewkę i selera usuwamy, a kiełbasę pozostawiamy. Do "czystego" bulionu wrzucamy pokrojone w plasterki pory, gotujemy aż zmiękną. Po czym blendujemy je na jednolitą masę. Dorzucamy odłożoną kiełbasę, wszystko razem mieszamy.
Można zaprawić śmietaną (18%) ale nie jest to konieczne.
Wygląda bosko ! Czy mogę wpaść na miseczkę ;) ??
OdpowiedzUsuńZapraszamy! :-) Nawet dokładka się znajdzie ;-)
Usuń