2/16/2015

2/16/2015

Zupa krem z pora

 





Skład.
  • 2 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 cebulki dymki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listki laurowe
  • 3 pory

Zaczynamy. 
Kiełbasę i dymkę pokrojone w plasterki podsmażamy na patelni. Przekładamy je do garnka dodajemy ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, marchewkę przekrojoną na pół i selera, zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy przez 20minut (aż warzywa zmiękną).
Po tym czasie całość przecedzamy, marchewkę i selera usuwamy, a kiełbasę pozostawiamy. Do "czystego" bulionu wrzucamy pokrojone w plasterki pory, gotujemy aż zmiękną. Po czym blendujemy je na jednolitą masę. Dorzucamy odłożoną kiełbasę, wszystko razem mieszamy. 
Można zaprawić śmietaną (18%) ale nie jest to konieczne.





ZUPA KREM

2 komentarze: