Skład.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 300ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 25 dag twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki rodzynek
Sos miętowy:
- pęczek świeżej mięty
- 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę
zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka
chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu. Przykrywamy ciastem i wykrawamy
szklanką pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na
wierzch.
Miętę wraz z jogurtem blendujemy ręcznym blenderem, polewamy wierzch ugotowanych pierożków.
Z sosem miętowym super :)
OdpowiedzUsuńPierogi z serem mogłabym jeść codziennie<3
OdpowiedzUsuńIntrygujące, inne :) No i cudne zdjęcia :) !!
OdpowiedzUsuńkuszące ,!
OdpowiedzUsuńJakos tak... wiosennie sie zrobilo :) Wspaniale pierogi.
OdpowiedzUsuńoj, bo już tęskno nam do tej wiosny ;-)
UsuńCzy smakowałby mi sos miętowy...hmm,trudno powiedzieć,ale pierogi byłyby strzałem w 10. Zdjęcia cudne!
OdpowiedzUsuńKto nie kocha pierogów z serem?!!! Robimy je nie tylko na święta ale nigdy nie w kompozycji z sosem miętowym :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem warto spróbować z ;-)
UsuńDoskonały dodatek do ulubionych pierogów:-)
OdpowiedzUsuńMiło nam to słyszeć :-)
UsuńPomysł podania do moich ulubionych pierogów sosu miętowego uważam za genialny! Następnym razem tak też uczynię ;D
OdpowiedzUsuńSos miętowy? Ciekawe ! :)
OdpowiedzUsuń