2/17/2015

2/17/2015

Pierogi z serem i sosem miętowym








Skład.


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Farsz:
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki rodzynek

Sos miętowy:
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego


 
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu. Przykrywamy ciastem i wykrawamy szklanką pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.
Miętę wraz z jogurtem blendujemy ręcznym blenderem, polewamy wierzch ugotowanych pierożków.



13 komentarzy:

  1. Pierogi z serem mogłabym jeść codziennie<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące, inne :) No i cudne zdjęcia :) !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakos tak... wiosennie sie zrobilo :) Wspaniale pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy smakowałby mi sos miętowy...hmm,trudno powiedzieć,ale pierogi byłyby strzałem w 10. Zdjęcia cudne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto nie kocha pierogów z serem?!!! Robimy je nie tylko na święta ale nigdy nie w kompozycji z sosem miętowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały dodatek do ulubionych pierogów:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł podania do moich ulubionych pierogów sosu miętowego uważam za genialny! Następnym razem tak też uczynię ;D

    OdpowiedzUsuń