2/07/2015

2/07/2015

Pomarańczowe placuszki












Skład.

  • 1 2/3 szklanki mąki orkiszowej
  • sok z 1,5 pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • około 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 pomarańcza (do karmelizacji) + 1 łyżka masła i 2 łyżki cukru brązowego



Zaczynamy.
Do miski wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Mieszamy trzepaczką. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, całość mieszamy, odstawiamy na 5minut, po czym smażymy placki na złoty kolor.
Pomarańczę przeznaczoną do karmelizacji obieramy, dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pomarańczę i dodajemy cukier, całość karmelizujemy przez 3-4minuty.
Usmażone placuszki układamy w piramidkę, na wierzch kładziemy karmelizowaną pomarańczę i polewamy powstałym sosem.

Placuszki rewelacyjnie smakują na śniadanie, podane z kakao na mleku ;-) 





















15 komentarzy:

  1. Będę musiała koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie uwierzycie pewnie,ale dziś wczesnym rankiem myślałam o placuszkach z pomarańczami,a dokładnie o wykorzystaniu mojego curd'u-Wasza propozycja pyszna i piękna sesja foto.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, idealne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozkosznie się prezentują :) aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się chyba wprowadzę to Ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszą nas te karmelizowane pomarańcze. Trzeba będzie je wykonać, bo aż wstyd, że jeszcze ich nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń