1/27/2015

1/27/2015

Placki gryczano-razowe z awokado i jajkiem









Skład (na ok. 7 placuszków)

  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 awokado
  • szczypta soli, pieprzy, papryki ostrej i słodkiej

Zaczynamy.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, maślankę i jedno jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej i słodkiej. Z powstałej masy smażymy placuszki, które układamy jeden na drugim.
Pozostałe jajko smażymy do momentu ścięcia (w zależności od upodobań) z dodatkiem soli i pieprzu. Wykładamy na wierzch placków. Obok układamy cząstki awokado. Można skropić sokiem z cytryny.







13 komentarzy:

  1. Pomysł świetny,bardzo mnie zaciekawiło,jak smakuje awokado z placuszkami:)no i zdjęcia cud-miód:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przeurocze zdjęcia!
    a sam pomysł na śniadanie znakomity - chyba podpatrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy połączenie jajka z awokado! Ale częściej używamy awokado zamiast jajka :P
    Placki z gryką to nasze ulubione placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Awokado nie lubię, ale tu wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym posiłku awokado ma dość dominujący smak, ale może warto się przełamać ;-)

      Usuń
  6. Ojej, zupełnie w moim guście :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No rewelacja. Nie dość, że super składniki to jeszcze wyglądają tak apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń