Skład.
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Na masę makową:
- 40 dag maku
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 dag drożdży świeżych
- opcjonalnie mogą być rodzynki, orzechy
Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- garstka migdałów
Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Przygotowujemy mak. Moczymy go, mielimy przez maszynkę 2-3 razy. Do tak przygotowanego dodajemy cukier, żółtka, kruszymy drożdże i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy (wyrabiamy ręką).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy go na placek, który smarujemy makiem. Rolujemy go, a następnie kroimy na równej długości kawałki, które układamy pionowo w tortownicy, aż do wypełnienia całego wolnego miejsca (mogą być dość ścisło ułożone). Pieczemy w temp. 180C przez około 40minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta strużkami rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy pokrojonymi w słupki migdałami (można je uprzednio obrać ze skórki).
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńIdealne :) Zjadłabym taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńBiorąc pod uwagę makowe wypieki to baaardzo chciałybyśmy cofnąć czas i znów cieszyć się atmosferą świąt :D
OdpowiedzUsuńKażdy składnik w tym wypieku mocno kusi :P
Pięknie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Z kubkiem ciepłego mleka idealne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mleko to idealny dodatek do wszelakich drożdżowców ;-)
UsuńDoskonale smakuje z mlekiem,jak tylko znajdę czas,chętnie sama przygotuję:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! A zdjęcia tradycyjnie w świetnym klimacie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, niezwykle miło nam to słyszeć :-)
UsuńApetycznie zaprezentowane. Aż ma się ochotę wyciągnąć po nie rękę :)
OdpowiedzUsuńAle pychota! :>
OdpowiedzUsuń