1/26/2015

1/26/2015

Drożdżowa makowa róża z migdałami i białą czekoladą







Skład.



Na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Na masę makową:
  • 40 dag maku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży świeżych
  • opcjonalnie mogą być rodzynki, orzechy

Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  •  garstka migdałów


Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Przygotowujemy mak. Moczymy go, mielimy przez maszynkę 2-3 razy. Do tak przygotowanego dodajemy cukier, żółtka, kruszymy drożdże i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy (wyrabiamy ręką).

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy go na placek, który smarujemy makiem. Rolujemy go, a następnie kroimy na równej długości kawałki, które układamy pionowo w tortownicy, aż do wypełnienia całego wolnego miejsca (mogą być dość ścisło ułożone). Pieczemy w temp. 180C przez około 40minut.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta strużkami rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy pokrojonymi w słupki migdałami (można je uprzednio obrać ze skórki).








11 komentarzy:

  1. Idealne :) Zjadłabym taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorąc pod uwagę makowe wypieki to baaardzo chciałybyśmy cofnąć czas i znów cieszyć się atmosferą świąt :D
    Każdy składnik w tym wypieku mocno kusi :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie! Z kubkiem ciepłego mleka idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mleko to idealny dodatek do wszelakich drożdżowców ;-)

      Usuń
  4. Doskonale smakuje z mlekiem,jak tylko znajdę czas,chętnie sama przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności! A zdjęcia tradycyjnie w świetnym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie zaprezentowane. Aż ma się ochotę wyciągnąć po nie rękę :)

    OdpowiedzUsuń