Skład.
- filet z łososia (ok. 30dag)
- 2-3 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego około 20dag)
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mleka (do posmarowania)
Zaczynamy.
Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni a następnie dodajemy do nich szpinak i podduszamy aż zmięknie ( w przypadku szpinaku świeżego), lub aż odparuje z niego cała woda (w przypadku mrożonego). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy, na połowie kładziemy umytego łososia (należy także zdjąć z niego skórę - jeżeli ją posiada), a na wierzch kładziemy szpinak, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Brzegi sklejamy i dociskamy widelcem, wierzch smarujemy mlekiem.
Tak powstałą sakiewkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C i pieczemy przez około 20-25minut (aż ciasto francuskie się zrumieni).
Gotowego łososia można ewentualnie podawać z jogurtem naturalnym, lub skropić sokiem z cytryny.
Wygląda bardzo apetycznie, musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny:)i na pewno bardzo smaczny,ciasto francuskie daje dużo możliwości:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu, ale kurier jeszcze nie dotarł...
OdpowiedzUsuńMoże zjadł po drodze i bał się przyznać ;-D
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na takie dni, kiedy to nie ma sie pomyslu i na ciasto francuskie i na lososia...
;)
aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńcudo! smakowe i wizualne :)
OdpowiedzUsuń