1/06/2015

1/06/2015

Cynamonowe pierożki z jabłkami i twarogiem




Skład.


  • 3 szklanki mąki
  • ok.250-300ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • słoiczek przesmażonych jabłek z cynamonem (przepis tu)
  • 20 dag twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę. 
Przygotowujemy masę serową; mieszamy ser z cukrem i śmietaną.
Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu i jabłek, następnie przykrywamy drugim kółkiem z ciasta, sklejamy brzegi, naciskając je widelcem.
Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch.
Przed podaniem polewamy je jogurtem naturalnym i posypujemy cynamonem.




13 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także - pierogi, naleśniki i placki pod każdą postacią ;-D

      Usuń
  2. Mmm...fajna sprawa:)prostota kusząca smakiem,takie jedzonka lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym takie pierożki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione! Na równi z tymi jagodowymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagodowe - moje ulubione, ale na nie trzeba jeszcze trochę poczekać... ;-)

      Usuń
  5. Pierożki z pewnością są pyszne. I bardzo podoba mi się Twój czajniczek :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna niebieska ramka wokół wdzięcznej falbanki Twoich pierogów. Pomysł na farsz fantastyczny, nie robię często pierogów na słodko, ale tutaj czuję się zachęcona, nie powiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa, jest nam tym bardziej miło, że zdjęcia i przepis spełniły swoją rolę - zachęciły do wypróbowania ;-)

      Usuń