Skład.
- 3 szklanki mąki
- ok.250-300ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- słoiczek przesmażonych jabłek z cynamonem (przepis tu)
- 20 dag twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę
zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka
chwil, owinięte w ściereczkę.
Przygotowujemy masę serową; mieszamy ser z cukrem i śmietaną.
Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z
niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego
naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu i jabłek, następnie przykrywamy drugim kółkiem z ciasta, sklejamy brzegi, naciskając je widelcem.
Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch.
Przed podaniem polewamy je jogurtem naturalnym i posypujemy cynamonem.
:o Takich jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecamy wypróbować ;-)
UsuńUwielbiam pierogi na słodko :)
OdpowiedzUsuńMy także - pierogi, naleśniki i placki pod każdą postacią ;-D
UsuńMmm...fajna sprawa:)prostota kusząca smakiem,takie jedzonka lubię:)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie pierożki! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealnie<3
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! Na równi z tymi jagodowymi :)
OdpowiedzUsuńJagodowe - moje ulubione, ale na nie trzeba jeszcze trochę poczekać... ;-)
UsuńPierożki z pewnością są pyszne. I bardzo podoba mi się Twój czajniczek :P
OdpowiedzUsuńhaha, dzięki ;-)
UsuńPiękna niebieska ramka wokół wdzięcznej falbanki Twoich pierogów. Pomysł na farsz fantastyczny, nie robię często pierogów na słodko, ale tutaj czuję się zachęcona, nie powiem :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa, jest nam tym bardziej miło, że zdjęcia i przepis spełniły swoją rolę - zachęciły do wypróbowania ;-)
Usuń