12/03/2014

12/03/2014

Lekki deser jogurtowy




Skład.
  • skrawki biszkoptu (my użyliśmy zasuszonych skrawków z przepisu stąd: przepis), można także zastąpić zwykłymi biszkoptami, bądź herbatnikami
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego

Zaczynamy.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na suchej patelni z dodatkiem cukru brązowego (do uzyskania konsystencji "papki").
Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem.
Biszkopt/biszkopty kruszymy, połową wysypujemy dno szklanki. Wykładamy połowę jogurtu, wysypujemy pozostałą część biszkoptu, ponownie przykrywamy jogurtem. Na wierzch kładziemy przestudzone jabłka.




11 komentarzy:

  1. Super pomysł! Tylko biszkoptu mi w domu brakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąp biszkoptami bądź herbatnikami, efekt możne nie będzie idealnie ten sam, ale na pewno także warty grzechu ;-)

      Usuń
  2. pysznie:) na patrzyć się nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny deser, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad zjadłam cały,bez marudzenia,czy teraz mogę coś słodkiego?na przykład ten Wasz pyszny deser? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, oczywiście,że tak - w pełni zasłużona nagroda :-D

      Usuń
  5. Taki lekko, tak pysznie, poproszę do łóżka :3

    OdpowiedzUsuń