11/26/2014

11/26/2014

Chińszczyzna z wieprzowiną i warzywami z patelni





Skład (na około 4 porcje)
  • 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein
  • 50 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 marchewki
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej)
  • 1 nieduży por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros (użyliśmy marki Prymat)
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Zaczynamy.
Makaron wkładamy do gotującej się i osolonej wody i gotujemy przez około 4 - 5 minut. Odsączamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Przekładamy na sitko, dokładnie odsączamy i wkładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy oliwę, mieszamy.
Mięso kroimy na mniejsze, podłużne kawałki. Obtaczamy je w przyprawie kebab/gyros a następnie smażymy na patelni (możemy użyć woka). Dodajemy czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (smażymy, aż mięso będzie miękkie).
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy na osolonej wodzie (al dente). Tak samo postępujemy z fasolką szparagową (jeżeli jest mrożona, od razu wrzucamy ją do wrzącej wody).


Gdy mięso będzie już usmażone przekładamy je do garnka o grubym dnie, w którym znajduje się nasz makaron (jeżeli posługujemy się wokiem, wówczas to do niego przekładamy makaron). Dodajemy także ugotowane warzywa, a także pokrojonego drobno pora. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut, aby "smaki się przegryzły" (można doprawić solą i pieprzem, o ile jest to potrzebne). Na koniec dodajemy sos sojowy.






5 komentarzy: