11/28/2014

11/28/2014

Buchty z jabłkiem i budyniem






Skład.
na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

na nadzienie:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • budyń o smaku waniliowym
  • 3 jabłka

na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dobrze schłodzonego masła

Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy budyń na mleku.
Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy jabłkiem i łyżeczką budyniu. Bułeczki układamy w tortownicy w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru).

 

11 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnięte:)wyobrażam sobie doskonały smak drożdżowego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chwaląc się, drożdżowe z tego przepisu jest genialne! Od tej pory prawdopodobnie będziemy bazować tylko na tym przepisie, jeśli chodzi o drożdżowe, także zdecydowanie polecamy wypróbować ;-)

      Usuń
    2. W jakiej wielkości tortownicę użyliście?

      Usuń
  2. Po prostu boskie! Ale mi narobiles ochoty na takie buchty :) Cale szczescie, ze mam jeszcze placek drozdzowy...ide jesc :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasto drożdżowe, ale tylko nadziane. Buchty są więc dla mnie idealne i pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe, a takie puszyste bułeczki w szczególności: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzy razy tak! I zdjęcia i buchty. Fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam!! Na śniadanie idealne!! :)

    OdpowiedzUsuń