Skład.
na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
na nadzienie:
- 1 1/2 szklanki mleka
- budyń o smaku waniliowym
- 3 jabłka
na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki dobrze schłodzonego masła
Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy budyń na mleku.
Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy jabłkiem i łyżeczką budyniu. Bułeczki układamy w tortownicy w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru).
Pięknie wyrośnięte:)wyobrażam sobie doskonały smak drożdżowego ciasta:)
OdpowiedzUsuńNie chwaląc się, drożdżowe z tego przepisu jest genialne! Od tej pory prawdopodobnie będziemy bazować tylko na tym przepisie, jeśli chodzi o drożdżowe, także zdecydowanie polecamy wypróbować ;-)
UsuńW jakiej wielkości tortownicę użyliście?
Usuń23cm :-)
UsuńPo prostu boskie! Ale mi narobiles ochoty na takie buchty :) Cale szczescie, ze mam jeszcze placek drozdzowy...ide jesc :))
OdpowiedzUsuńhaha, w takim razie smacznego :-)
UsuńLubię ciasto drożdżowe, ale tylko nadziane. Buchty są więc dla mnie idealne i pyszne. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, a takie puszyste bułeczki w szczególności: )
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!!
OdpowiedzUsuńTrzy razy tak! I zdjęcia i buchty. Fenomenalne!
OdpowiedzUsuńMniam!! Na śniadanie idealne!! :)
OdpowiedzUsuń