Skład
- 60 dag świeżych grzybów leśnych
- 2 pętka kiełbasy
- 1,5 litra bulionu drobiowo-wołowego
- 1 średniej wielkości cebula
- marchewka
- pietruszka
- por
- pół niewielkiego selera
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie
Zaczynamy.
Grzyby moczymy w wodzie a następnie gotujemy je w wodzie przez około 40miut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy z posiekaną cebulą. Dodajemy do niej grzyby i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną marchewkę, selera, pora i pietruszkę a także listki laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40minut. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz a także majeranek i tymianek. Zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną.
Ale cudnie pachnie...
OdpowiedzUsuńFaktycznie, aromat podczas gotowania był nieziemski ;-)
Usuń