11/20/2014

11/20/2014

Zupa grzybowa





Skład
  • 60 dag świeżych grzybów leśnych
  • 2 pętka kiełbasy
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-wołowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • pół niewielkiego selera
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie


Zaczynamy.
Grzyby moczymy w wodzie a następnie gotujemy je w wodzie przez około 40miut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy z posiekaną cebulą. Dodajemy do niej grzyby i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną  marchewkę, selera, pora i pietruszkę a także listki laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40minut. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz a także majeranek i tymianek. Zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną.




2 komentarze: