10/21/2014

10/21/2014

Czekoladowo-pomarańczowy ryż






Skład (na jedną porcję)
  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • około 30 gram czekolady mlecznej (jakieś 5 kostek)
  • 4 łyżeczki dżemu pomarańczowego
  • plasterek pomarańczy

Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił.
Gdy będzie już gęsty i miękki, zestawiamy go z palnika i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści, a następnie mieszamy.
Do wysokiej szklanki wykładamy ryż czekoladowy, następnie wykładamy dżem Łowicz o smaku pomarańczy, a następnie pozostały ryż biały - bez czekolady. Wierzch dekorujemy plasterkiem pomarańczy.






Dżem dobry, pobudka

10 komentarzy: