Skład.
- około 40 dag mąki
- ok. 300 ml wody gazowanej
- ok. 400 ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- kilogram nektarynek
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki płatków migdałowych
- łyżeczka masła
Zaczynamy.
Nektarynki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy na kawałki (można usunąć z nich skórkę, ale nie jest to konieczne). Wsypujemy do rondla o grubym dnie, dodajemy cukier i gotujemy/smażymy na małym ogniu przez około 2 godziny aż owoce zmienią konsystencję.
Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy migdały i prażymy je przez około 5-10minut (na złoty kolor) cały czas mieszając.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 10minut. Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy na małej ilości oleju (my użyliśmy małej patelni, aby naleśniki miały niestandardowy rozmiar).
Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim, przekładając je konfiturą z nektarynek. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami.
Na Waszych zdjęciach nawet jesień napawa optymizmem:)a naleśniczki lubię i chętnie się nimi ugoszczę korzystając z przepisu:)
OdpowiedzUsuńStaramy się nie popaść w jesienną chandrę ;-) dziękujemy za miłe słowa :-)
UsuńNaleśniki zawsze są dobre, bez wyjątku: )
OdpowiedzUsuńW pełni się z Tobą zgadzamy :-)
Usuńjaka góra pysznych placków!
OdpowiedzUsuńDużo i dobre = pełnia szczęścia ;-D
UsuńWiecie co...zakochałam się w Waszych zdjęciach! <3
OdpowiedzUsuńJestem Waszą nową fanką. :)