10/24/2014

10/24/2014

Jesienne naleśniki z konfiturą z nektarynek





Skład.

  • około 40 dag mąki
  • ok. 300 ml wody gazowanej
  • ok. 400 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

  • kilogram nektarynek
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • łyżeczka masła
 
Zaczynamy.
Nektarynki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy na kawałki (można usunąć z nich skórkę, ale nie jest to konieczne). Wsypujemy do rondla o grubym dnie, dodajemy cukier i gotujemy/smażymy na małym ogniu przez około 2 godziny aż owoce zmienią konsystencję.
Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy migdały i prażymy je przez około 5-10minut (na złoty kolor) cały czas mieszając.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 10minut. Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy na małej ilości oleju (my użyliśmy małej patelni, aby naleśniki miały niestandardowy rozmiar).
Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim, przekładając je konfiturą z nektarynek. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami.


7 komentarzy:

  1. Na Waszych zdjęciach nawet jesień napawa optymizmem:)a naleśniczki lubię i chętnie się nimi ugoszczę korzystając z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staramy się nie popaść w jesienną chandrę ;-) dziękujemy za miłe słowa :-)

      Usuń
  2. Naleśniki zawsze są dobre, bez wyjątku: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiecie co...zakochałam się w Waszych zdjęciach! <3
    Jestem Waszą nową fanką. :)

    OdpowiedzUsuń