9/20/2014

9/20/2014

Pomidorowy bigos





Skład.    

  •     1 łyżka smalcu
  •      400 g mięsa gulaszowego
  •      1 duża cebula
  •      4 ząbki czosnku
  •      50 g wędzonego boczku
  •      1 łyżeczka kminu rzymskiego  
  •      2 łyżki mielonego papryki ostrej
  •      300 ml wywaru drobiowego
  •      15 sztuk ciemnych marynowanych oliwek
  •      400 g kiszonej kapusty  (wymoczonej w wodzie co najmniej 1 godzinę)
  •      200ml przecieru pomidorowego
  •      garść posiekanej natki pietruszki


Zaczynamy.
W dużym rondlu, na smalcu smażymy drobno posiekaną cebulę i wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, wraz z łyżką  kminku. Całość  smażymy do uzyskania szklistości cebuli.  Do garnka dodajemy mięso gulaszowe i mieloną paprykę, posypujemy dużą ilością mielonego pieprzu i smażymy chwile na dużym ogniu (można wcześniej podsmażyć mięso i dodać już zarumienione). Po około 5 minutach  zalewamy bulionem i dodajemy wyciśniętą z wody kapustę. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i solimy do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski oliwki, i redukujemy danie (gotując bez przykrycia) do odpowiedniej, preferowanej przez nas gęstości.  






5 komentarzy:

  1. Bigos? We wrześniu? Jak można? :P
    Dobra, bigos bigosem, ale kiedy będzie słodkie? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę nietypowo, ale bigos jest dobry zawsze i wszędzie :-P A słodkie będzie jutro, bo nam też już brakuje odrobiny słodyczy ;-)

      Usuń
  2. Bigos mniam, najlepszy po 3 dniach zapiekania w piekarniku ;D. Ale takiego jeszcze nie jadłam bigos z oliwkami :), muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nietypowy to bigos zaiste ;-) ale smakuje naprawdę rewelacyjnie, także polecamy :-)

      Usuń