Skład.
- 1 łyżka smalcu
- 400 g mięsa gulaszowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki mielonego papryki ostrej
- 300 ml wywaru drobiowego
- 15 sztuk ciemnych marynowanych oliwek
- 400 g kiszonej kapusty (wymoczonej w wodzie co najmniej 1 godzinę)
- 200ml przecieru pomidorowego
- garść posiekanej natki pietruszki
Zaczynamy. W dużym rondlu, na smalcu smażymy drobno posiekaną cebulę i wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, wraz z łyżką kminku. Całość smażymy do uzyskania szklistości cebuli. Do garnka dodajemy mięso gulaszowe i mieloną paprykę, posypujemy dużą ilością mielonego pieprzu i smażymy chwile na dużym ogniu (można wcześniej podsmażyć mięso i dodać już zarumienione). Po około 5 minutach zalewamy bulionem i dodajemy wyciśniętą z wody kapustę. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i solimy do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski oliwki, i redukujemy danie (gotując bez przykrycia) do odpowiedniej, preferowanej przez nas gęstości.
Bigos? We wrześniu? Jak można? :P
OdpowiedzUsuńDobra, bigos bigosem, ale kiedy będzie słodkie? :P
Trochę nietypowo, ale bigos jest dobry zawsze i wszędzie :-P A słodkie będzie jutro, bo nam też już brakuje odrobiny słodyczy ;-)
UsuńBigos mniam, najlepszy po 3 dniach zapiekania w piekarniku ;D. Ale takiego jeszcze nie jadłam bigos z oliwkami :), muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńNietypowy to bigos zaiste ;-) ale smakuje naprawdę rewelacyjnie, także polecamy :-)
UsuńZ oliwkami?fajnie :)
OdpowiedzUsuń