9/05/2014

9/05/2014

Francuska zupa na bazie czerwonego wina





Skład.


  •      4 udka z kurczaka
  •      1 włoszczyzna
  •      1 cebula cebuli
  •      4 ząbki czosnku
  •      400 ml czerwonego wytrawnego wina
  •      300ml bulionu
  •      100ml przecieru pomidorowego
  •      50 ml oliwy z oliwek
  •      5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  •      3 liście laurowe
  •      2 gałązki świeżego rozmarynu
  •      2 gałązki świeżego tymianku
  •      natka pietruszki
  •      sól, pieprz



Zaczynamy.

Umyte udka z kurczaka oddzielamy od kości, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor.  Po usmażeniu kurczaka przekładamy go do oddzielnego naczynia (oliwę zostawiamy na patelni). Następnie włoszczyznę, cebulę kroimy na kawałki (nierównomierne) i smażymy około 10 minut. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, redukujemy go około 3 minuty, i wlewamy wino. Wywar doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liście  laurowe, pieprz i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, aby zupa się lekko gotowała, dodajemy mięso, bulion i gotujemy pod przykryciem 1h-1,5h. Po tym czasie zupę przelewamy przez sito, a część warzyw przecieramy przez nie, nadając zupie warzywny posmak (kawałki mięsa zostawiamy w całości, będą dodatkiem do zupy).  Zupę możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, grzankami lub ptysiami.





4 komentarze:

  1. Mmm wygląda przepysznie! Chętnie bym zjadła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiej zupy nie jadłam. Musi być pyszna i aromatyczna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! kompletny odlot! kocham takie zupy ! swietny pomysł!

    OdpowiedzUsuń