Skład.
- 4 udka z kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 1 cebula cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 300ml bulionu
- 100ml przecieru pomidorowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Zaczynamy.
Umyte udka z kurczaka oddzielamy od kości,
doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kurczaka przekładamy go do
oddzielnego naczynia (oliwę zostawiamy na patelni). Następnie włoszczyznę,
cebulę kroimy na kawałki (nierównomierne) i smażymy około 10 minut. Po tym
czasie wlewamy przecier pomidorowy, redukujemy go około 3 minuty, i wlewamy
wino. Wywar doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy rozmaryn, tymianek,
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz
i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, aby zupa się lekko gotowała, dodajemy
mięso, bulion i gotujemy pod przykryciem 1h-1,5h. Po tym czasie zupę przelewamy
przez sito, a część warzyw przecieramy przez nie, nadając zupie warzywny posmak
(kawałki mięsa zostawiamy w całości, będą dodatkiem do zupy). Zupę możemy podawać z
pieczonymi ziemniakami, grzankami lub ptysiami.
Mmm wygląda przepysznie! Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jeszcze takiej zupy nie jadłam. Musi być pyszna i aromatyczna :D
OdpowiedzUsuńŁał! kompletny odlot! kocham takie zupy ! swietny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, dziękujęmy :-)
Usuń