Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ok. 2 szklanki mleka
- ok. 1 1/2 szklanki wody gazowanej
- szklanka posiekanych liści szpinaku
- 2 jaja
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- 40 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
- 3 świeże pomidory średniej wielkości
- 25 dag pieczarek
- przecier pomidorowy (ok. 200ml)
- kilka czarnych oliwek
- 20 dag żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy, wsypujemy na patelnię i dusimy, aż wyparuje z nich woda. Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku (około 15 minut). Do podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki, pokrojone świeże pomidory (można je uprzednio obrać ze skórki), wlewamy przecier pomidorowy i pokrojone w plasterki oliwki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż farsz się zredukuje (około 15-20minut). Na koniec wsypujemy tarty ser żółty i dokładnie mieszamy, tak aby cały ser się rozpuści.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki nadziewamy farszem. Podajemy na ciepło.
oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki :-) smakuje też nie najgorzej :-P
UsuńCiekawa alternatywa dla nudnego spaghetti, chociaż bolognese w każdej wersji smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, dlatego warto czasem poeksperymentować ;-)
UsuńWygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! :) Na pewno zrobię przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, warto ;-)
UsuńSzpinak + sos bolognese, to musi być przesmaczne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, obydwa smaki rewelacyjnie się dopełniają i komponują :-)
Usuńno to pora kupić składniki i brać się do pracy! przepis na pewno do wykorzystania (:
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło - życzymy smacznego ;-)
UsuńPiękne kolory; )
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńSzkoda, że nie lubię szpinaku, bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Smak szpinaku nie jest w tym daniu dominujący, także warto je wypróbować i powoli przekonać się do szpinaku - w końcu to samo zdrowie ;-)
UsuńIle szpinaku mrożonego potrzeba będzie w tym przepisie? Niestety nie dysponuję świeżym a wygląda baardzo smacznie.
OdpowiedzUsuń