8/27/2014

8/27/2014

Mini serniczki z czereśniami







Skład (na około 30 koszyczków).
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki kakao 

  • 250-300 gram twarożka delikatnego President
  • 200ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka czereśniowa (lub wiśniowa, truskawkowa, poziomkowa)
  • około 70 dag czereśni

Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15minut. Po upieczeniu studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzącej wody. Odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Do masy stopniowo dodajemy ostudzona i tężejącą galaretkę. Mieszamy. Łyżką nakładamy masę serową do wystudzonych koszyczków. Na wierzch każdego kładziemy czereśnie. Serniczki wstawiamy do lodówki aby dobrze stężały.










3 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie! Śliczne zdjęcia ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglądają te serniczki! :)
    Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń