Skład (na około 30 koszyczków).
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny/masła
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 250-300 gram twarożka delikatnego President
- 200ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka czereśniowa (lub wiśniowa, truskawkowa, poziomkowa)
- około 70 dag czereśni
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i
posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym
wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15minut. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzącej wody. Odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Do masy stopniowo dodajemy ostudzona i tężejącą galaretkę. Mieszamy. Łyżką nakładamy masę serową do wystudzonych koszyczków. Na wierzch każdego kładziemy czereśnie. Serniczki wstawiamy do lodówki aby dobrze stężały.
Wyglądają fantastycznie! Śliczne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
cudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te serniczki! :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia!