Skład.
- 1 bagietka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 mozarella
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli, pieprzu
Zaczynamy.
Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy je ze skórki, po czym kroimy w kostkę. Mozarellę także kroimy, mieszamy razem.
Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bagietkę kroimy na kromki. Nasączamy ją ziołową oliwą, układamy na niej po łyżce pokrojonej mozarelli i pomidorów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 10 minut w temp. 200C. Gotowe bruschetty możemy podawać z listkami świeżej bazylii.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka, piękne zdjęcia. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po naszej stronie, dziękujemy :-)
UsuńChętnie porwałabym teraz kilka z tego talerza. ;) Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńPodzielimy się:-P i również dziękujemy ;-)
UsuńBrak mi tylko mozzarelli i już mogłabym się delektować tą pysznością:) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAleż mozzarella jest i to jako jeden z głównych składników :-P
UsuńMiałam na myśli,że brak mi jej w mojej lodówce,bo u Ciebie ona jest jak najbardziej.Gdybym miała,to mogłabym przygotować,korzystając z Twojego przepisu:)
Usuńhaha, chyba się trochę nie zrozumieliśmy ;-D
UsuńWspaniała! I jeszcze te niezwykle apetyczne zdjęcia, mmm :)
OdpowiedzUsuńidealna! jestem przed śniadaniem, więc gdyby to było możliwe porwałabym połowę talerza :)
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielimy :-)
Usuń