9/09/2014

9/09/2014

Bruschetta z pomidorami i mozarellą






Skład.
  • 1 bagietka
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 mozarella
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprzu


Zaczynamy.
Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy je ze skórki, po czym kroimy w kostkę. Mozarellę także kroimy, mieszamy razem.
Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bagietkę kroimy na kromki. Nasączamy ją ziołową oliwą, układamy na niej po łyżce pokrojonej mozarelli i pomidorów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 10 minut w temp. 200C. Gotowe bruschetty możemy podawać z listkami świeżej bazylii.







Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora! (Nie) nudna kanapka

12 komentarzy:

  1. Pyszna klasyka, piękne zdjęcia. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie, dziękujemy :-)

      Usuń
  2. Chętnie porwałabym teraz kilka z tego talerza. ;) Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brak mi tylko mozzarelli i już mogłabym się delektować tą pysznością:) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mozzarella jest i to jako jeden z głównych składników :-P

      Usuń
    2. Miałam na myśli,że brak mi jej w mojej lodówce,bo u Ciebie ona jest jak najbardziej.Gdybym miała,to mogłabym przygotować,korzystając z Twojego przepisu:)

      Usuń
    3. haha, chyba się trochę nie zrozumieliśmy ;-D

      Usuń
  4. Wspaniała! I jeszcze te niezwykle apetyczne zdjęcia, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna! jestem przed śniadaniem, więc gdyby to było możliwe porwałabym połowę talerza :)

    OdpowiedzUsuń