7/03/2014

7/03/2014

Naleśnikowe sakiewki z truskawkami i twarożkiem








Skład.
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 3 szklanki wody gazowanej
  • około 3 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 50 dag sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kg truskawek


Zaczynamy.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy całe jaja, dodajemy cukier, olej a także stopniowo około 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki mleka, całość mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10-15 minut. 
W tym czasie można przygotować masę serową. Twarożek przeciskamy przez praskę/mielimy (aby nie było w nim "grudek"). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
Wracamy do ciasta. Dodajemy do niego pozostałe mleko i wodę oraz przesiane kakao (ciasto powinno mieć płynną konsystencję, w razie potrzeby należy zwiększyć ilość mleka i wody). Ciasta nie należy także zbyt długo mieszać, gdyż naleśniki będą twarde. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na patelni z niewielka ilością oleju.

Na środek usmażonego naleśnika wykładamy łyżkę masy serowej, a także kilka cząstek truskawek. Następnie zwijamy naleśnik w farmę sakiewki i związujemy sznureczkiem. W ten sposób postępujemy ze wszystkimi naleśnikami aż do wyczerpania składników.

Jak PODAWAĆ?
Naleśniki dekorujemy cząstkami truskawek i posypujemy odrobiną cukru pudru.




4 komentarze: