7/08/2014

7/08/2014

Domowe ciasto z rabarbarem i czereśniami




Skład.


  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • 1 szklanka pokrojonego w kawałki rabarbaru
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni

 Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar i czereśnie, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi czereśniami.







1 komentarz:

  1. Fajne połączenie czereśni i rabarbaru,ale ciacho.

    OdpowiedzUsuń