Skład.
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 100ml mleka
- 1 szklanka pokrojonego w kawałki rabarbaru
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar i czereśnie, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi czereśniami.
Fajne połączenie czereśni i rabarbaru,ale ciacho.
OdpowiedzUsuń