Skład.
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 3 szklanki wody gazowanej
- około 3 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 50 dag sera twarogowego
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 kg truskawek
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy całe jaja, dodajemy cukier, olej a
także stopniowo około 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki mleka, całość
mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10-15 minut.
W tym czasie można przygotować masę serową. Twarożek przeciskamy przez
praskę/mielimy (aby nie było w nim "grudek"). Dodajemy cukier, cukier
waniliowy i dokładnie mieszamy.
Wracamy do ciasta. Dodajemy do niego pozostałe mleko i wodę oraz
przesiane kakao (ciasto powinno mieć płynną konsystencję, w razie
potrzeby należy zwiększyć ilość mleka i wody). Ciasta nie należy także
zbyt długo mieszać, gdyż naleśniki będą twarde. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na patelni z niewielka ilością
oleju.
Na środek usmażonego naleśnika wykładamy łyżkę masy serowej, a także kilka cząstek truskawek. Następnie zwijamy naleśnik w farmę sakiewki i związujemy sznureczkiem. W ten sposób postępujemy ze wszystkimi naleśnikami aż do wyczerpania składników.
Na środek usmażonego naleśnika wykładamy łyżkę masy serowej, a także kilka cząstek truskawek. Następnie zwijamy naleśnik w farmę sakiewki i związujemy sznureczkiem. W ten sposób postępujemy ze wszystkimi naleśnikami aż do wyczerpania składników.
Jak PODAWAĆ?
Naleśniki dekorujemy cząstkami truskawek i posypujemy odrobiną cukru pudru.
Ładne :>
OdpowiedzUsuńSą bardzo ładnie zwinięte; ))
OdpowiedzUsuńWow, jakie urocze te sakiewki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!
właśnie dziś gościły u mnie na śniadanie :) Pycha! :)
OdpowiedzUsuń