Skład.
- pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 30ml śmietany 30%
- 100 gram sera pleśniowego Lazur
- 40 gram sera żółtego
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka masła
- 1 kajzerka
Zaczynamy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Szparagi
myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzącej wody,
gotujemy do 5 minut.
Śmietankę 30% wlewamy do garnka, kruszymy do niej ser Lazur (uprzednio kroimy z niego dwa plasterki i odkładamy), ścieramy na tarce o małych oczkach ser żółty. Wszystko podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gorący sos wylewamy na ugotowane szparagi.
Kajzerkę kroimy na pół, smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zarumieniła (można ją także opiec w opiekaczu do tostów). Gdy będzie już rumiana i chrupiąca, kładziemy na nią dwa plasterki sera Lazur.
Szparagi i ser pleśniowy, boskie zestawienie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń