6/26/2014

6/26/2014

Szparagi z sosem z niebieskiego sera i grzankami






Skład.

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30ml śmietany 30%
  • 100 gram sera pleśniowego Lazur
  • 40 gram sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka masła
  • 1 kajzerka

Zaczynamy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy do 5 minut.
Śmietankę 30% wlewamy do garnka, kruszymy do niej ser Lazur (uprzednio kroimy z niego dwa plasterki i odkładamy), ścieramy na tarce o małych oczkach ser żółty. Wszystko podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gorący sos wylewamy na ugotowane szparagi.
Kajzerkę kroimy na pół, smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zarumieniła (można ją także opiec w opiekaczu do tostów). Gdy będzie już rumiana i chrupiąca, kładziemy na nią dwa plasterki sera Lazur.



1 komentarz:

  1. Szparagi i ser pleśniowy, boskie zestawienie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń