5/08/2014

5/08/2014

Pierożki ze szpinakiem i serem feta







Skład.

  • 3 szklanki mąki
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 torebka szpinaku mrożonego (około 25dag)
  • 1 opakowanie  sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • opcjonalnie: papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietany 18%

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne).


Czosnek drobno siekamy, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju. Następnie dodajemy szpinak (nie rozmrożony) i smażymy aż odparuje cała woda. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ser feta, pieprzymy do smaku i dodajemy około pół papryczki chilli. Mieszamy, odstawiamy aby farsz ostygł.

Ciasto wałkujemy na dość cienkie placki (grubość jest raczej kwestią gustu), nakładamy farsz, wycinamy szklanką i formujemy pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy aż wypłynął na wierzch (co jakiś czas mieszamy, aby się nie przykleiły).

Przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany, mieszamy.


Jak PODAWAĆ?

Pierożki świetnie smakują odsmażone na patelni z sosem czosnkowym.


2 komentarze: