Skład.
ciasto miodowe:
- 3szklanki mąki
- 1szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłego mleka
biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- śmietana kremówka 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- orzechy do dekoracji
Zaczynamy.
Do garnka z wodą wkładamy mleko skondensowane i gotujemy je około 2-3godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z wody, studzimy puszkę - nie otwieramy gorącej!
Przygotowujemy ciasto miodowe. Ubijamy pianę z białek. Masło ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy mąkę i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłego mleka, a także miód. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (ciasto jest dość gęste). Dzielimy na dwie części i pieczemy każdą oddzielnie w temp. 180C przez około 25minut (na rumiany kolor).
Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy aż napęcznieją. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Łączymy z żółtkami, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i ocet. Dokładnie, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy około 20min. w temp. 180C.
Śmietanę kremówkę uprzednio mocno schłodzoną ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder. Mieszamy.
Jak PODAWAĆ?
Gdy wszystkie blaty od ciasta już ostygną możemy składać ciasto. Układamy w następującej kolejności: blat miodowy - połowa mleka skondensowanego w postaci karmelu - biszkopt kakaowy - krem śmietanowy - blat miodowy - pozostały karmel. Gotowe ciasto możemy udekorować cząstkami orzechów włoskich.
Jakie są wymiary formy?
OdpowiedzUsuńmoja blaszka miała około 40x25cm :-)
Usuńpiękne ciasto na pewno pyszne ;muszę wypróbować;),śliczne zdjęcie !
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania mojego ciasta makowego z kokosem i galaretką kiwi..pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html