Skład.
- 40 dag mąki
- ok. 300ml wody gazowanej
- ok. 500ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 30dag białego sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 4 łyżki jagód (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
Zaczynamy.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy ser. Zmielony mieszamy z cukrem i serkiem homogenizowanym. (Do sera można dodać kilka listków posikanej mięty).
Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy na małej ilości oleju. Smarujemy serem, dowolnie składamy.
Przygotowujemy "jagodową pierzynkę". Jagody mieszamy ze śmietaną i cukrem.
Jak PODAWAĆ?
Musiały smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsmakowały ;-)
Usuńwaw *.* już nie mogę doczekać się sezonu,mm
OdpowiedzUsuńto jest obłęd! super słodki obłęd dla podniebienia! <3
OdpowiedzUsuńhaha, najszczersza prawda :-D
Usuńzdjęcia masz wspaniałe! a naleśniki... mm... zjadłabym :P
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :-)
UsuńPrzepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i ślicznie dziękuję za podzielenie się opinią :-) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń