5/13/2014

5/13/2014

Naleśniki z sosem jagodowym

 



Skład.
  • 40 dag mąki
  • ok. 300ml wody gazowanej
  • ok. 500ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

  • 30dag białego sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 serek homogenizowany waniliowy

  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 4 łyżki jagód (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru


Zaczynamy.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy ser. Zmielony mieszamy z cukrem i serkiem homogenizowanym. (Do sera można dodać kilka listków posikanej mięty).
 Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy na małej ilości oleju. Smarujemy serem, dowolnie składamy.
Przygotowujemy "jagodową pierzynkę". Jagody mieszamy ze śmietaną i cukrem.


Jak PODAWAĆ?
Naleśniki najlepiej smakują ponownie odsmażone, polane dużą ilością sosu jagodowego.







9 komentarzy:

  1. Musiały smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. waw *.* już nie mogę doczekać się sezonu,mm

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest obłęd! super słodki obłęd dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia masz wspaniałe! a naleśniki... mm... zjadłabym :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i ślicznie dziękuję za podzielenie się opinią :-) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń