4/14/2014

4/14/2014

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem





Wacław Potocki pisze w swoim herbarzu:
”Zgłodniałych oblężeńców pod nieprzyjacielem
Naszym żurem, a ruskim obżywił kisielem”

Dawniej żur był potrawą bardzo często spożywaną w okresie Wielkiego Postu, stąd tradycja goszczenia tej zupy na Wielkanocnych stołach Polaków.  A dlaczego była tak popularna? Do jej sporządzenia wystarczała mąka żytnia i kawałek chleba razowego. Z czasem zupa zyskała wyrafinowany smak, charakteryzujący kuchnię Polską. Przedstawiam wersję szybką, smaczną i jak najbardziej Wielkanocną.



Skład.

  • ½ szklanki mąki żytniej
  • 400ml ciepłej wody
  • kawałek skórki chleba razowego
  • 500g białej kiełbasy
  • 300g ziemniaków
  • 200g boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150ml 18% śmietany
  • pęczek kopru
  • 4 ugotowane jajka
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz

Zaczynamy.
Zakwas: Do dużego słoika wkładamy 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz, i wsypujemy mąkę. Następnie całość zalewamy 400ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodajemy kawałek skórki chleba. Słoik nakrywamy ściereczką bawełnianą i owijamy gumką. Zakwas codziennie mieszamy. Po 3-5 dniach jest gotowy do użycia.




Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy surową białą kiełbasę, którą wcześniej nakłuliśmy widelcem. Gotujemy całość, wywar czyścimy z „szumowin” i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy dwie łyżki majeranku i podsmażamy na patelni. Całość przekładamy do wywaru i gotujemy przez około 40 minut. Po tym czasie wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy zakwasem i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy śmietanę (do śmietany wlewamy stopniowo zupę, dzięki temu nabierze temperatury i unikniemy zważenia się jej), doprawiamy solą, pieprzem według uznania.




Jak PODAWAĆ?
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, kiełbasą, i świeżo pokrojonym koprem.








2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Skórkę dodajemy do zakwasu, w naszych domach babcia i mama od zawsze tak robiły, więc też powielamy ten sposób ;-)

      Usuń