Wacław Potocki pisze w swoim herbarzu:
”Zgłodniałych oblężeńców pod nieprzyjacielem
Naszym żurem, a ruskim obżywił kisielem”
”Zgłodniałych oblężeńców pod nieprzyjacielem
Naszym żurem, a ruskim obżywił kisielem”
Dawniej żur był potrawą bardzo często spożywaną w okresie
Wielkiego Postu, stąd tradycja goszczenia tej zupy na Wielkanocnych stołach
Polaków. A dlaczego była tak popularna?
Do jej sporządzenia wystarczała mąka żytnia i kawałek chleba razowego. Z czasem zupa zyskała wyrafinowany smak, charakteryzujący
kuchnię Polską. Przedstawiam wersję szybką, smaczną i jak najbardziej
Wielkanocną.
Skład.
- ½ szklanki mąki żytniej
- 400ml ciepłej wody
- kawałek skórki chleba razowego
- 500g białej kiełbasy
- 300g ziemniaków
- 200g boczku
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150ml 18% śmietany
- pęczek kopru
- 4 ugotowane jajka
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
Zaczynamy.
Zakwas: Do dużego
słoika wkładamy 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz, i wsypujemy mąkę.
Następnie całość zalewamy 400ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodajemy kawałek skórki chleba. Słoik nakrywamy ściereczką bawełnianą i
owijamy gumką. Zakwas codziennie mieszamy. Po 3-5 dniach jest gotowy do użycia.
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy surową białą kiełbasę, którą
wcześniej nakłuliśmy widelcem. Gotujemy całość, wywar czyścimy z „szumowin” i
dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy dwie łyżki majeranku i
podsmażamy na patelni. Całość przekładamy do wywaru i gotujemy przez około 40
minut. Po tym czasie wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy zakwasem
i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy śmietanę (do śmietany
wlewamy stopniowo zupę, dzięki temu nabierze temperatury i unikniemy zważenia
się jej), doprawiamy solą, pieprzem według uznania.
Jak PODAWAĆ?
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, kiełbasą, i świeżo
pokrojonym koprem.
A po co skórka chleba?
OdpowiedzUsuńSkórkę dodajemy do zakwasu, w naszych domach babcia i mama od zawsze tak robiły, więc też powielamy ten sposób ;-)
Usuń