Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki oraz obracano nimi, żeby ostygły. W Polsce najczęściej babki zostawiane są w formach dla efektowniejszego wyglądu.
Skład.
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- sok z jednej cytryny
Zaczynamy.
Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe
przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z
jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i
posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy około 45min. w temp. 180C.
JAK PODAWAĆ?
Gotową babkę można polać białą polewą/lukrem, posypać tartą skórką
z cytryny lub dowolnie udekorować.
Świetny blog! Przejrzałam wszystkie strony i jestem pod wrażeniem! Piękne zdjęcia a jedzenie wygląda smakowicie! Przepis na babkę wydaje się prosty ;) na pewno skorzystam z przepisu na święta ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ania
http://detailinfashion.blogspot.com
Bardzo mi miło, dziękuję za tą jakże motywującą opinię :-) zapraszam częściej :-)
UsuńJak przechowywać taka cudną babkę żeby zachowała świeżość? Jak długo można ja przechowywać?
OdpowiedzUsuńBabka z mojego przepisu jest dość wilgotna, dlatego długo zachowuje świeżość. Jeżeli będzie posypana cukrem pudrem wtedy może szybciej obsychać, natomiast polana polewą/lukrem powinna być smaczna nawet po upływie około 5-6, moja stała w domu 3 dni (ponieważ wszystko, co słodkie bardzo szybko u nas znika:-) ) i była idealna :-)
UsuńWitam :) Gdybym chciała zrobić babkę ale w mniejszym wydaniu, tzn. w foremkach na babeczki to czas pieczenia powinien się skrócić czy również należy piec ciasto 45min?
OdpowiedzUsuń