4/29/2014

4/29/2014

Pancakes z sosem pomarańczowym i mandarynkami


Pancakes to amerykański  rodzaj grubego naleśnika, sporządzany z dodatkiem proszku do pieczenia bądź sody. Amerykanie tak uwielbiają pancakes, że obchodzą Pancakes Day i to dwa razy w roku :-)! 26 sierpnia i 1 marca. W Stanach pancakes to popularny sposób na idealne śniadanie, zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy. Najbardziej znana wersja to ta z dodatkiem syropu klonowego.  Nasza wersja jest nieco bardziej urozmaicona, zobaczcie sami!
 

Skład.
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

  • 2 pomarańcze
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 mandarynki





Zaczynamy.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy trzepaczką (powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy placuszki na znikomej ilości oleju. 

Przygotowujemy sos pomarańczowy. Cukier i masło roztapiamy w garnuszku. Kiedy cukier zacznie się karmelizować,dodajemy stopniowo sok z pomarańczy (ja dodałem także trochę miąższu bez skórki). Nadal gotujemy. Zagęszczanie płynu do konsystencji syropu powinno trwać około 5 -8 minut.

Mandarynki obieramy ze skórki, porcjujemy na cząstki, pozbawiamy błonek.

Jak PODAWAĆ?
Usmażone pancakes układamy na talerzu jeden na drugim, wykładamy cząstki mandarynek i polewamy sosem pomarańczowym.
Smacznego :-)




1 komentarz:

  1. Ależ smakowite zdjęcia! Dawno już nie jadłam, trzeba będzie w weekend nadrobić... :)

    OdpowiedzUsuń