3/25/2014

3/25/2014

Pizza z mąki razowej




Skład.

Ciasto:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag maki razowej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Sos pomidorowy:
  •  pomidory z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i cukier do smaku

Dodatki:
  • ser żółty
  • pieczarki
  • papryka czerwona
  • oliwki
  • rukola
  • cebula
  • szynka
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza

Sos czosnkowy:
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 100ml śmietany 16-18%
  • 3 ząbki czosnku

Zaczynamy.
Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt pizzy, smarujemy sosem i wykładamy dowolnie pokrojone dodatki (oprócz rukoli i sera). Pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizza lekko zacznie się rumienić posypujemy ją serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.

W tym czasie można przygotować sos czosnkowy: mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Po upieczeniu posypujemy pizzę rukolą i polewamy sosem czosnkowym. 
Smacznego :-)!

1 komentarz: