Skład.
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 kg jabłek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier
waniliowy, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i
energicznie zagniatamy ciasto (UWAGA! ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt
długo, gdyż zacznie się ono robić rzadkie, będziemy zmuszeni wówczas dodać mąki
co spowoduje, że ciasto po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne). Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być regularnej
wielkości). Pomarańczę także obieramy, kroimy w cząstki, wsypujemy do
jabłek. Wkładamy do garnka z grubym
dnem, wsypujemy cukier i przesmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy o złotej
barwie. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, mieszamy. Gotowe!
Gorącą masę jabłkową można przełożyć do słoika i szczelnie
zamknąć, tak przygotowane jabłka możemy wówczas przechowywać przez bardzo długi
czas, można je więc w razie potrzeby po
prostu wyjąć gotowe i przygotować z nich chociażby nasz jabłecznik (doskonale
smakują także jako dodatek do naleśników).
Po schłodzeniu ¾ ciasta wałkujemy i wykładamy na wysmarowanej
tłuszczem blasze. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut.
Gdy ciasto zacznie powoli
nabierać koloru, wyjmujemy je, wykładamy jabłka i układamy „plecionkę” z
pozostałej części ciasta. Zapiekamy dalej około 15-20 minut.
Wygląda bardzo smakowicie! Fantastycznie zrobione zdjęcia! Prawie że czuje zapach cynamonu.
OdpowiedzUsuń