Skład.
Ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag maki razowej
- 5 dag drożdży świeżych
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- pomidory z puszki
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i cukier do smaku
Dodatki:
- ser żółty
- pieczarki
- papryka czerwona
- oliwki
- rukola
- cebula
- szynka
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza
Sos czosnkowy:
- 100ml jogurtu naturalnego
- 100ml śmietany 16-18%
- 3 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt pizzy, smarujemy sosem i wykładamy dowolnie pokrojone dodatki (oprócz rukoli i sera). Pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizza lekko zacznie się rumienić posypujemy ją serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.
W tym czasie można przygotować sos czosnkowy: mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Po upieczeniu posypujemy pizzę rukolą i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :-)!
Bajeczna:)
OdpowiedzUsuń