3/30/2014

3/30/2014

Pappardelle z sosem pomidorowym i kiełbaskami








Pappardelle to tradycyjny włoski, płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki. Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Nazwa pochodzi od włoskiego „pappare”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „pożerać”. Tradycyjnie pappardelle podaje się z sosem z dzika lub zająca. Można je również dodawać do zup, mięs, warzyw oraz serów. Suszony makron typu pappardelle zwijany jest w gniazda i najczęściej w takiej formie też jest sprzedawany.





Skład:

  • 3 surowe kiełbaski
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz, sól, cukier
  • 1 opakowanie makaronu pappardelle






Zaczynamy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek w cienkie plastry i całość podsmażamy do miękkości .




Po usmażeniu warzyw, usuwamy skórkę z kiełbasek i dodajemy je na patelnie, lekko rozdrabniając. Gdy mięso się przyrumieni dodajemy puszkę pomidorów i kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych, doprawiamy solą, pieprzem ,cukrem, ziołami prowansalskimi do smaku. Kiedy sos będzie się redukował, gotujemy makaron w osolonej wodzie z dużą łyżką oliwy. Po zgęstnieniu sosu, ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. 



Jak PODAWAĆ?
Makaron wykładamy na talerz, dekorujemy liśćmi bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

 

2 komentarze: