Pappardelle to tradycyjny włoski, płaski makaron, cięty na szerokie,
długie wstążki. Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Nazwa
pochodzi od włoskiego
„pappare”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „pożerać”. Tradycyjnie pappardelle podaje się z sosem z dzika lub
zająca. Można je również dodawać do zup, mięs, warzyw oraz serów. Suszony
makron typu pappardelle zwijany jest w gniazda i najczęściej w takiej formie
też jest sprzedawany.
Skład:
- 3 surowe kiełbaski
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz, sól, cukier
- 1 opakowanie makaronu pappardelle
Zaczynamy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, następnie kroimy
cebulę w drobną kostkę, czosnek w cienkie plastry i całość podsmażamy do
miękkości .
Po usmażeniu warzyw, usuwamy skórkę z kiełbasek i dodajemy
je na patelnie, lekko rozdrabniając. Gdy mięso się przyrumieni dodajemy puszkę
pomidorów i kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych, doprawiamy solą,
pieprzem ,cukrem, ziołami prowansalskimi do smaku. Kiedy sos będzie się
redukował, gotujemy makaron w osolonej wodzie z dużą łyżką oliwy. Po
zgęstnieniu sosu, ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do sosu.
Jak PODAWAĆ?
Makaron wykładamy na talerz, dekorujemy liśćmi bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
Myślę, że był pyszny:-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ;-)
Usuń