4/01/2014

4/01/2014

Batoniki musli z białą czekoladą




Skład.


  • 125 ml płynnego miodu
  • 1/4 szklanki drobnego cukru (nie jest konieczne)
  • 125g masła
  • około 10 sztuk daktyli suszonych pokrojonych w kosteczkę
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki siekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki ziarna słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1 1/2 białej czekolady


Zaczynamy.
Mieszamy w garnuszku miód, cukier i masło. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 23 minuty aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając aż powstanie syrop. Sypkie składniki prażymy na patelni, przekładamy do miski. Następnie dodajemy syrop, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na wyłożoną folią aluminiową lub folią spożywczą blaszkę, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny (aż stwardnieje). Wyjmujemy, porcjujemy batoniki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, maczamy w niej spód batoników, odkładamy je "do góry nogami" aby czekolada stężała. Gdy tak się stanie, odwracamy batoniki i opcjonalnie możemy ich wierzch polać cienkimi strużkami czekolady.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie batoniki, są zdrowe, słodkie i można je jeść bez wyrzutów sumienia ! :D

    OdpowiedzUsuń