1/12/2022

1/12/2022

Jogurtowe tiramisu z pomarańczą i gorzką czekoladą

Pierwszy post w Nowym Roku jest nie byle jaki, bo zaczynam podkręconym deserem tiramisu, który jak sami widzicie, prezentuję się naprawdę fantastycznie. W dodatku jest w wersji odchudzonej, bo na bazie naturalnego jogurtu. Nie podaję sprecyzowanych ilości składników, dostosujcie je do swojego gustu i potrzebnej ilości :-) 

Składniki: 

  • skyr lub gęsty jogurt 
  • pomarańcze
  • cukier/miód/ksylitol, wg uznania 
  • podłużne biszkopty 
  • napar z kawy do nasączenia biszkoptów 
  • tabliczka gorzkiej czekolady + 2 łyżeczki masła 
  • kakao do oprószenia


Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, wylewamy na arkusz papieru do pieczenia, rozsmarowujemy. Wkładany do lodówki, gdy zacznie tężeć wyginamy ją w zaokrąglone kształty, zdejmujemy z papieru.
Pomarańcze obieramy, filetujemy na cząstki. Sok z resztek wyciskamy, dodajemy do jogurtu, dosładzamy według uznania, mieszamy.
Biszkopty namaczamy w kawie, układamy w szklaneczkach naprzemian z kremem pomarańczowym i cząstkami pomarańczy. Wierzch dekorujemy czekoladą, można dodatkowo oprószyć kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz