12/29/2021

12/29/2021

Drożdżowy wieniec noworoczny z bakaliami i czekoladą

Drożdżowy wieniec, pełen bakalii i czekolady - idealny na okres Bożonarodzeniowy, ale także na Nowy Rok. Taka szybsza w wykonaniu alternatywa dla makowca, choć oczywiście można tu użyć nadzienia makowego. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Polecam. 

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • Około 220 ml mleka 
  • Około 50 g roztopionego masła 
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko

Nadzienie: 

  • 300 g kremu czekoladowego 
  • 200 g posiekanych bakalii (orzechów, migdałów w płatkach, rodzynek, żurawiny itp.)

Lukier: 

  • 1 białko 
  • Około 300 g cukru pudru


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drożdże, cukier, jajko, żółtko i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia. Wlewamy masło i zagniatamy, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż wyrośnie.
Wałkujemy je na dość cienki placek, smarujemy kremem czekoladowym, posypujemy bakaliami, zwijamy rulon. Przekrawamy go na pół, z powstałych części formujemy wieniec. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Studzimy.
Białko mieszamy z cukrem pudrem, polewamy lukrem wierzch wieńca.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz