Drożdżowy wieniec, pełen bakalii i czekolady - idealny na okres Bożonarodzeniowy, ale także na Nowy Rok. Taka szybsza w wykonaniu alternatywa dla makowca, choć oczywiście można tu użyć nadzienia makowego. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Polecam.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- Około 220 ml mleka
- Około 50 g roztopionego masła
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 300 g kremu czekoladowego
- 200 g posiekanych bakalii (orzechów, migdałów w płatkach, rodzynek, żurawiny itp.)
Lukier:
- 1 białko
- Około 300 g cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy, dodajemy do niej drożdże, cukier, jajko, żółtko i ciepłe
mleko. Mieszamy do połączenia. Wlewamy masło i zagniatamy, wyrabiamy
ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
godzinę, aż wyrośnie.
Wałkujemy je na dość cienki placek, smarujemy
kremem czekoladowym, posypujemy bakaliami, zwijamy rulon. Przekrawamy go
na pół, z powstałych części formujemy wieniec. Pieczemy w temp. 180C
przez około 30 minut. Studzimy.
Białko mieszamy z cukrem pudrem, polewamy lukrem wierzch wieńca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz