Nie wstawiłam w tym roku piernika staropolskiego, ale mam za to podrasowany piernik, który robi się w 30 minut. Przełożony konfiturą wiśniową, masłem orzechowym i bezą włoską na wierzchu.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
Beza:
- 2 białka
- 30 ml wody
- 200 g cukru
Do przełożenia:
- konfitura wiśniowa
- masło orzechowe (lekko posolone)
Wykonanie:
Do
garnuszka dodajemy masło, mleko, miód i cukier. Całość podgrzewamy do
rozpuszczenia. Lekko studzimy, wbijamy jajka i całość mieszamy
trzepaczką.
Wszystkie suche składniki przesiewamy, mieszamy ze sobą.
Do suchych składników wlewamy mokre, delikatnie mieszamy do połączenia
składników. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i
posypanej bułką tartą lub kasza manną, pieczmy w temp. 170C przez około
50 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Smarujemy jedna warstwę konfiturą wiśniową, drugą - masłem orzechowym.
Cukier
i wodę zagotowujemy na dużym ogniu, aż całość zacznie bulgotać. Białka
ubijany, stopniowo wlewamy do nich syrop cukrowy, cały czas ubijając
białka. Smarujemy masą wierzch ciasta, opalany palnikiem kuchennym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz