12/21/2021

12/21/2021

Piernik na szybko z masłem orzechowym, konfiturą wiśniową i bezą włoską

Nie wstawiłam w tym roku piernika staropolskiego, ale mam za to podrasowany piernik, który robi się w 30 minut. Przełożony konfiturą wiśniową, masłem orzechowym i bezą włoską na wierzchu. 


Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 
  • 100 g masła 
  • 3 jajka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki miodu 
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1  opakowanie przyprawy piernikowej

Beza:

  • 2 białka 
  • 30 ml wody 
  • 200 g cukru

Do przełożenia: 

  • konfitura wiśniowa 
  • masło orzechowe (lekko posolone)


Wykonanie:
Do garnuszka dodajemy masło, mleko, miód i cukier. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy, wbijamy jajka i całość mieszamy trzepaczką.
Wszystkie suche składniki przesiewamy, mieszamy ze sobą. Do suchych składników wlewamy mokre, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kasza manną, pieczmy w temp. 170C przez około 50 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Smarujemy jedna warstwę konfiturą wiśniową, drugą - masłem orzechowym.
Cukier i wodę zagotowujemy na dużym ogniu, aż całość zacznie bulgotać. Białka ubijany, stopniowo wlewamy do nich syrop cukrowy, cały czas ubijając białka. Smarujemy masą wierzch ciasta, opalany palnikiem kuchennym

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz