Czekolada, karmel i pierniczki - trzy podstawowe smaki, które składają się na tę pyszną i efektowną tartę. Sprawdzi się idealnie zarówno na Święta, ale także na okres sylwestrowo-noworoczny, kiedy ze świątecznego stołu zostaną nam niedojedzone pierniczki. Można ich użyć właśnie do dekoracji takiej tarty.
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 150 g schłodzonego masła, posiekanego w kostkę
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- szczypta soli
Karmel:
- puszka kajmaku
- sól
Warstwa czekoladowa:
- 2 czekolady gorzkie
- 1 czekolada mleczna
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
-
pierniczki do dekoracji
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty, pieczemy w temp. 190°C przez około 20 minut. Studzimy.
Śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i miód, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Gdy masa zgęstnieje, na ostudzone ciasto wykładamy warstwę posolonego karmelu, następnie warstwę czekoladową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dekorujemy pierniczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz