12/20/2021

12/20/2021

Tarta mocno czekoladowa z karmelem i pierniczkami

Czekolada, karmel i pierniczki - trzy podstawowe smaki, które składają się na tę pyszną i efektowną tartę. Sprawdzi się idealnie zarówno na Święta, ale także na okres sylwestrowo-noworoczny, kiedy ze świątecznego stołu zostaną nam niedojedzone pierniczki. Można ich użyć właśnie do dekoracji takiej tarty. 


Składniki: 

Ciasto:  

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 150 g schłodzonego masła, posiekanego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej 
  • szczypta soli 

Karmel:

  • puszka kajmaku
  • sól 

Warstwa czekoladowa:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 czekolada mleczna
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki miodu 

Dodatkowo:

  • pierniczki do dekoracji

 

Wykonanie: 

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty, pieczemy w temp. 190°C przez około 20 minut. Studzimy. 

Śmietankę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i miód, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. 

Gdy masa zgęstnieje, na ostudzone ciasto wykładamy warstwę posolonego karmelu, następnie warstwę czekoladową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dekorujemy pierniczkami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz