12/16/2021

12/16/2021

Świąteczny sernik pierniczkowy z białą czekoladą

Do Świąt został już tylko tydzień, więc świąteczny klimat zawitał i u mnie. Sernik na pierniczkowym spodzie z białą czekoladą poleca się na nadchodzący, magiczny czas.

Składniki:
Spód:

  • 200 g pierniczków 
  • 50 g roztopionego masła
  • ¼ łyżeczki soli

Ser: 

  • 700 g serka śmietankowego (do smarowania kanapek, w kubeczku) 
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli

Na wierzch: 

  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4-5 łyżek śmietanki 30%
  • do dekoracji: pierniczki w czekoladzie, wiórki z czekolady, świeża żurawina


Wykonanie:
Pierniczki kruszymy, łączymy z solą i roztopionym masłem. Wykładamy masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy. Pieczemy w temp. 180C przez około 10 minut (aż się zrumieni), studzimy.
Serek śmietankowy, mascarpone, białą czekoladę, mąkę, cukier i sól mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy 35 minut, następnie uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Polewamy wierzch sernika. Posypujemy wiórkami z czekolady, dekorujemy żurawiną i pierniczkami. 

 

*mój przepis powstał na podstawie przepisu na sernik od Michała Korkosza (stąd




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz