Do Świąt został już tylko tydzień, więc świąteczny
klimat zawitał i u mnie. Sernik na pierniczkowym spodzie z białą
czekoladą poleca się na nadchodzący, magiczny czas.
Składniki:
Spód:
- 200 g pierniczków
- 50 g roztopionego masła
- ¼ łyżeczki soli
Ser:
- 700 g serka śmietankowego (do smarowania kanapek, w kubeczku)
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- ¼ łyżeczki soli
Na wierzch:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4-5 łyżek śmietanki 30%
- do dekoracji: pierniczki w czekoladzie, wiórki z czekolady, świeża żurawina
Wykonanie:
Pierniczki
kruszymy, łączymy z solą i roztopionym masłem. Wykładamy masą dno
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy. Pieczemy w temp.
180C przez około 10 minut (aż się zrumieni), studzimy.
Serek
śmietankowy, mascarpone, białą czekoladę, mąkę, cukier i sól mieszamy do
połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i całość mieszamy do
połączenia składników. Masę przelewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy 35 minut, następnie uchylamy
drzwi piekarnika i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie
wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
(najlepiej na całą noc).
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ze śmietanką. Polewamy wierzch sernika. Posypujemy wiórkami z
czekolady, dekorujemy żurawiną i pierniczkami.
*mój przepis powstał na podstawie przepisu na sernik od Michała Korkosza (stąd)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz