Na ten ponury, listopadowy dzień poleca się domowe, wilgotne, pachnące cynamonem i śliwkami, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciacho💜
Składniki:
- 100 g rozpuszczonego masła
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
- 270g maki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 80 g cukru muscovado
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- śliwki (około 10 sztuk)
Wykonanie:
Masło,
mleko, jajka i cukier mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Łączymy mokre i
suche składniki, mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone
śliwki, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz