11/17/2021

11/17/2021

Tartaletki z brzoskwiniami, słonym karmelem i pastą miso

Słodkie desery ze słonym twistem to moje uzależnienie🙈 ostatnio z mojego piekarnika wyjechały tartaletki ze słonym karmelem i pastą miso - wielbicielom słodko-słonych połączeń powinny przypaść do gustu😉🧡



Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej 
  • 120 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Krem i karmel: 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g cukru białego 
  • 2 łyżki masła 
  • Około 50 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki pasty miso

Dodatkowo: 

  • 4-5 brzoskwiń/nektarynek 
  • 1 łyżka masła 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego


Wykonanie:
Ze skalników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce około 30 minut. Cienko wałkujemy, wykładamy nim foremki to tartaletek, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut (na złoty kolor).
Na patelni rozpuszczamy 200 g cukru, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy, następnie cienką strużką wlewamy śmietankę, mieszamy do połączenia. Dodajemy pastę miso, mieszamy. Doprawiamy dodatkowo solą. Studzimy.
Mascarpone mieszamy łopatką, stopniowe dodajemy około 2/3 ostudzonego karmelu, mieszamy. Krem nakładamy do ostudzonych tartaletek.
Brzoskwinie kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy brzoskwinie i dodajemy cukier trzcinowy, całość smażymy, aż brzoskwinie się zezłocą. Zdejmujemy z patelni, studzimy, układamy na wierzchu tartaletek. Polewamy strużkami pozostałego karmelu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz