Słodkie desery ze słonym twistem to moje uzależnienie🙈 ostatnio z mojego piekarnika wyjechały tartaletki ze słonym karmelem i pastą miso - wielbicielom słodko-słonych połączeń powinny przypaść do gustu😉🧡
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem i karmel:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru białego
- 2 łyżki masła
- Około 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki pasty miso
Dodatkowo:
- 4-5 brzoskwiń/nektarynek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Ze
skalników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce około
30 minut. Cienko wałkujemy, wykładamy nim foremki to tartaletek,
nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w temp. 180C przez około
20 minut (na złoty kolor).
Na patelni rozpuszczamy 200 g cukru, gdy
całkowicie się rozpuści dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy,
następnie cienką strużką wlewamy śmietankę, mieszamy do połączenia.
Dodajemy pastę miso, mieszamy. Doprawiamy dodatkowo solą. Studzimy.
Mascarpone
mieszamy łopatką, stopniowe dodajemy około 2/3 ostudzonego karmelu,
mieszamy. Krem nakładamy do ostudzonych tartaletek.
Brzoskwinie
kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy
brzoskwinie i dodajemy cukier trzcinowy, całość smażymy, aż brzoskwinie
się zezłocą. Zdejmujemy z patelni, studzimy, układamy na wierzchu
tartaletek. Polewamy strużkami pozostałego karmelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz