10/28/2021

10/28/2021

Mini szarlotki z chałwową kruszonką oraz kilka słów o polskich jabłkach

Jabłka to moje ulubione, rodzime owoce. Są dostępne przez cały rok, ale najlepiej smakują oczywiście jesienią, zwłaszcza w towarzystwie cynamonu. Dlatego dziś postawiłam na klasyczne wypieki z małym twistem. Przygotowałam mini szarlotki z klasycznego, kruchego ciasta, a na wierzchu umieściłam porządną dawkę specjalnej kruszonki z chałwy. Naprawdę pyszne połączenie! A jeśli dodamy do tego jeszcze porcję ulubionych lodów to mamy istne “niebo w gębie”!


Przepis przygotowałam w ramach kampanii promującej polskie jabłka. „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/

Podczas dokonywania zakupowych wyborów warto zwracać uwagę i wybierać jabłka polskiego pochodzenia. Ponieważ są nie tylko niezwykle smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają błonnik, więc pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit. Są bogate w witaminę A i witaminy z grupy B, mają niski indeks glikemiczny, także warto po nie sięgać każdego dnia. Oczywiście najwięcej witamin i wartości odżywczych mają owoce w formie surowej, które można używać jako dodatek do sałatek, kanapek, owsianek, deserów czy jako samodzielną przekąskę do chrupania. Ale jak najbardziej można je też poddawać różnorakim obróbkom i podawać na przykład w formie pieczonej.

A teraz już zapraszam Was na przepis na mini szarlotki. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i wypróbujecie go u siebie. Smacznego! :-) 

 

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 200 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 kg polskich jabłek (może być słodka odmiana)
  • Około 50-100 g cukru trzcinowego (w zależności od odmiany jabłek i stopnia ich słodkości)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 200 g chałwy waniliowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • szczypta soli

 Dodatkowo:

  • Masło do wysmarowania foremki
  • Bułka tarta do posypania foremki
  • Kilka porcji ulubionych lodów (u mnie - słony karmel)


Wykonanie:
Ze składników na kruche ciasto zagniatamy energicznie ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, cynamon, mieszamy.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą palcami (jeśli masa jest zbyt zbita można dodać odrobinę wody).
Foremkę do muffin smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy rozwałkowanym, kruchym ciastem. Na dnie robimy kilka nakłuć widelcem. Napełniamy wnętrze jabłkami, wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 25-30 minut, na złoty kolor. Podajemy na ciepło z lodami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz