Jabłka to moje ulubione, rodzime owoce. Są dostępne przez cały rok, ale najlepiej smakują oczywiście jesienią, zwłaszcza w towarzystwie cynamonu. Dlatego dziś postawiłam na klasyczne wypieki z małym twistem. Przygotowałam mini szarlotki z klasycznego, kruchego ciasta, a na wierzchu umieściłam porządną dawkę specjalnej kruszonki z chałwy. Naprawdę pyszne połączenie! A jeśli dodamy do tego jeszcze porcję ulubionych lodów to mamy istne “niebo w gębie”!
Przepis przygotowałam w ramach kampanii promującej polskie jabłka. „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/
Podczas dokonywania zakupowych wyborów warto zwracać uwagę i wybierać jabłka polskiego pochodzenia. Ponieważ są nie tylko niezwykle smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają błonnik, więc pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit. Są bogate w witaminę A i witaminy z grupy B, mają niski indeks glikemiczny, także warto po nie sięgać każdego dnia. Oczywiście najwięcej witamin i wartości odżywczych mają owoce w formie surowej, które można używać jako dodatek do sałatek, kanapek, owsianek, deserów czy jako samodzielną przekąskę do chrupania. Ale jak najbardziej można je też poddawać różnorakim obróbkom i podawać na przykład w formie pieczonej.
A teraz już zapraszam Was na przepis na mini szarlotki. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i wypróbujecie go u siebie. Smacznego! :-)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki krupczatki
- 200 g maki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 kg polskich jabłek (może być słodka odmiana)
- Około 50-100 g cukru trzcinowego (w zależności od odmiany jabłek i stopnia ich słodkości)
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 200 g chałwy waniliowej
- 150 g mąki krupczatki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- Masło do wysmarowania foremki
- Bułka tarta do posypania foremki
- Kilka porcji ulubionych lodów (u mnie - słony karmel)
Wykonanie:
Ze składników na kruche ciasto zagniatamy energicznie ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, cynamon, mieszamy.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą palcami (jeśli masa jest zbyt zbita można dodać odrobinę wody).
Foremkę do muffin smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy rozwałkowanym, kruchym ciastem. Na dnie robimy kilka nakłuć widelcem. Napełniamy wnętrze jabłkami, wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 25-30 minut, na złoty kolor. Podajemy na ciepło z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz