11/27/2020

11/27/2020

Suflet czekoladowy ze słonym karmelem, jogurtem i sezamkiem

 

Jakie macie pierwsze skojarzenia do hasła "romantyczna kolacja we dwoje"? U mnie pojawiają się dwa obrazki: kieliszek wina i deser, koniecznie z czekoladą! Najlepiej w postaci intensywnego, gęstego sosu wypływającego z delikatnego sufletu, polanego strużkami słonego karmelu, z lekką chmurką z jogurtu i chrupkim dodatkiem w postaci sezamka.  I właśnie w taki sposób powstał przepis, który sprawi, że nawet w domowym zaciszu, bez większych problemów możecie zafundować sobie randkę, którą na pewno zapamiętacie na długo.

 


A wracając do kieliszka wina, to ja postawiłam na półsłodki, klasyczny Cabernet Savignon od DAOS, który, moim zdaniem, z czekoladą komponuję się rewelacyjnie. A wina DAOS znajdziecie na stronie faktoriawin.pl.
 
Przepis na deser:
Składniki (na 2 porcje)
Suflet:

  • 1 tabliczka (100 g) czekolady o zaw. kakao min. 70%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wina Daos Cabernet Savignon
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Szczypta soli

Karmel:

  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • Szczypta soli
  • Gęsty jogurt
  • 2 sezamki
  • Dodatkowo trochę masła i mąki do posypania foremek



Wykonanie:
Do rondelka wsypujemy cukier trzcinowy, podgrzewamy aż się rozpuści. Nie mieszamy. Gdy się rozpuści dodajemy do niego masło, mieszamy. Następnie powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą.
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
Dwie kokilki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Jajka mieszamy z cukrem, mąkę z solą. Masło rozpuszczamy wraz z połamaną na kawałki czekoladą i winem. Wlewamy do jajek, mieszamy, wsypujemy mąkę, mieszamy. Wylewamy do kokilek, pieczemy 12 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka chwil, po czym przekładamy na talerzyk. Na wierzch kładziemy jogurt, sezamek i polewamy karmelem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz