9/15/2020

9/15/2020

Rustykalny tort orzechowy z kajmakiem, kremem śmietanowym i figami


Dziś będzie coś specjalnego! Przepis wymaga trochę zachodu, jak to bywa z tego typu ciastami, ale nie jest trudny. To raczej kwestia nieco większej ilości czasu na przygotowanie i pieczenie, ale efekt wizualny,  jak sami widzicie jest świetny, a gwarantuję, że smakowy także ;-) Przepis na to jesienne cudo poniżej.

Składniki:
Ciasto:
  • 8 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
Krem:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 1 puszka masy kajmakowej (można użyć np. 1/2 puszki, kładąc cieńsze warstwy, w zależności od upodobań)
  • do nasączenia: około 200 ml wody + 2-3 łyżki soku z cytryny
  •  figi do dekoracji


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, miksujemy 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, a także sok z cytryny. Delikatnie mieszamy łopatką. Dzielimy ciasto na trzy części, każda kolejno przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190C przez około 20 minut. Studzimy.
Do mascarpone dodajemy cukier puder, mieszamy. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy ją do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, przekładamy warstwą kajmaku, a następnie warstwą masy śmietanowej. Na wierzchu układamy przekrojone figi. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi.






2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje. Do wypróbowania przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń