Dziś będzie coś specjalnego! Przepis wymaga trochę zachodu, jak to bywa z tego typu ciastami, ale nie jest trudny. To raczej kwestia nieco większej ilości czasu na przygotowanie i pieczenie, ale efekt wizualny, jak sami widzicie jest świetny, a gwarantuję, że smakowy także ;-) Przepis na to jesienne cudo poniżej.
Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 330 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- około 1 puszka masy kajmakowej (można użyć np. 1/2 puszki, kładąc cieńsze warstwy, w zależności od upodobań)
- do nasączenia: około 200 ml wody + 2-3 łyżki soku z cytryny
- figi do dekoracji
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, miksujemy 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, a także sok z cytryny. Delikatnie mieszamy łopatką. Dzielimy ciasto na trzy części, każda kolejno przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190C przez około 20 minut. Studzimy.
Do mascarpone dodajemy cukier puder, mieszamy. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy ją do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, przekładamy warstwą kajmaku, a następnie warstwą masy śmietanowej. Na wierzchu układamy przekrojone figi. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje. Do wypróbowania przy najbliższej okazji!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! I zachęcam do wypróbowania ;-)
Usuń