3/02/2020

3/02/2020

Burger (bajgiel) śniadaniowy z omletem jajecznym


Żeby dobrze zacząć nowy tydzień ja stawiam na pyszne śniadanie, ewentualnie obiad ;-) Wygląda dość czasochłonne, ale wcale tak nie jest. Jeśli macie jakieś 20 minut na przygotowanie posiłku, z pewnością zdążycie, a jeśli nie - zapiszcie sobie ten pomysł i wypróbujcie w weekend, na pewno nie pożałujecie ;-)

Składniki:

  • 2 bajgle
  • 1 pomidor
  • sałata lub dowolny mix sałat
  • 1 marchewka
  • 1 awokado
  • 3-4 jajka
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • posiekany szczypiorek
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Bajgle kroimy na pół, podgrzewamy na suchej patelni.
Awokado obieramy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na pastę. Smarujemy dolne części podgrzanych bajgli. Kładziemy sałatę i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. 
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól, pieprz i szczypiorek. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy połowę masy z jajek, na wierzchu kładziemy ser żółty, smażymy na wolnym ogniu, aż omlet się zetnie. Składamy go na pół (serem do środka). Przekładamy na ciepły bajgiel. Następnie kładziemy plastry pomidorów, przykrywamy górną częścią bułki. 

Z pozostałej części jajek smażymy drugi omlet, kładziemy na drugi bajgiel.

 


2 komentarze: