Dziś pomysł na bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu bezglutenowe babeczki. Wilgotne, o bananowo-orzechowym smaku. Bardzo lubię ciasta pieczone w małych foremkach, ponieważ można je łatwo zapakować na wynos, do szkoły czy pracy. Te dodatkowo ładnie się prezentują i swobodnie mogłyby stanowić ozdobę świątecznego stołu. Ale jeśli akurat nie macie akurat żadnej formy na babeczki, możecie z nich przygotować po prostu muffinki w papilotkach :-) Powodzenia i smacznego!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 100 ml maślanki naturalnej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów lub orzechów)
- 4 łyżki karobu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie: czekolada do polania upieczonych babeczek
Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy maślankę, cukier, wbijamy całe jajka i wszystko mieszamy rózgą kuchenną.
Mąkę owsianą łączymy z mąką z migdałów, karobem i sodą , mieszamy. Cały czas mieszając, wlewamy cienką strużką płynne składniki i wszystko mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników.
Wylewamy ciasto do foremki na babeczki (ja używałam silikonowej, więc jej nie natłuszczałam). Pieczemy w temp. 170C przez około 30 minut. Po wyjęciu studzimy, można polać roztopiona czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz