2/26/2019

2/26/2019

Super szybkie i proste pączuszki z ricotty z cynamonową posypką



No dobra, przyznać się, kto się już szykuje na tłusty czwartek :-)? Dla mnie to chyba jeden z ulubionych dni w roku, celebruję go bardziej niż własne urodziny :-D więc już nie mogę się doczekać ;-) na blogu znajdują się ciekawe pomysły na pączki i faworki, ale jak wiecie i z jednymi i z drugimi jest jednak trochę "zachodu". Przygotowanie nie należy do najszybszych, więc jeśli szukacie jakiegoś fajnego kompromisu przychodzę Wam dziś z pomocą i przepisem na szybkie i mega proste pączuszki z ricotty.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + 2 łyżki cynamonu
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:
Do miski wkładamy serek, wbijamy jajka, mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Następnie, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy kulki, które wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju przekładamy je na papierowy ręcznik na 2-3 sekun
dy, a następnie, póki są jeszcze bardzo gorące obtaczamy je w cynamonowej posypce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz